SICSA

Sasakawa International Center for Space Architecture

Sasakawa International Center for Space Architecture (SICSA)

  • Falcon Heavy Rocket Will Be One Of Spacex’s Biggest Tests Yet: Olga Bannova Speaks With LA Times

    Read more

  • RASC-AL 2017 competition

    SICSA students are RASC-AL competition finalists

  • AIAA Human Spaceflight: Phobos Base Design Competition

    2016-2017 First Place winners

  • Genesis Single Person Spacecraft Interior Design Competition

    SICSA Students Win Superior Design Award

  • Ancile-Hab

    The Shield of Mars. SICSA team was one of ‘Top 30’ finalists of 3D-printed Habitat Challenge competition.

  • Space Exploration

    Modular Architecture for 0-G

  • Lunar Habitat

    Surface Habitat Concept

  • Space Exploration

    TransHabitat

  • The Expedition

    A Cislunar / Martian Orbiter

  • Deep Space Exploration

    Mission to Phobos and Deimos

  • Planetary Exploration

    Mars Surface Base

  • Extreme Environment

    Offshore Oil Rig Re-Purposing

  • Mars Transfer Vehicle

    Re-Configurable Building System

SICSA Students Win Superior Design Award

Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Masters students Brett Montoya and Canaan Martin won the Superior Design Award for their entry in Genesis Engineering’s Single Person Spacecraft Interior Design Competition. The competition elicited design proposals for the interior layout of Genesis’ next-gen EVA machine. Competitors were tasked with detailing the control elements and layout, internal lighting, air circulation systems, microgravity restraints and the corresponding hardware and technology, all of which were required to be either flight proven or flight-ready within 2 years. The competition’s judges included industry professionals from Boeing, SRI International, GES, and NASA, specializing in human factors engineering, mechanical design, and robotics, as well as former astronaut Paul Richards.

NASA Human Factors expert Joe Fittipaldi had this to say about their design:
“[they paid] careful attention to ensuring a common viewpoint across the anthropometric scale. Further, the designer clearly strove to preserve virtually 100% of direct LOS through the clear canopy.”

The full press release can be viewed here.